Egyházak szerepe a vidékfejlesztésben – Ölbői konferencia

Immár pár hét távlatából írom ezen sorokat az Ölbői Vidékfejlesztés konferenciáról. Megérkezésünk után a gyors regisztrációt követően, még a konferencia kezdése előtt alkalmunk nyílt körbenézni. Sok helyi termelői és kézműves stand volt, így be is vásároltunk szuvenírekből.

Eperjesi Tamás megnyitója után Veres András és Beer Miklós megyéspüspök, valamint Garda Károly főorvos mondta el gondolatait az egyházak szerepéről a közösség- és vidékfejlesztésben. Eztán egy hosszabb szünet következett melyet a Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertjében töltöttünk el, megtekintve/megkóstolva annak terményeit. A bemutató után kellemes beszélgetési lehetőség adódott a többi résztvevővel.

Visszatérve az előadások helyszínére folytatódtak az előadások, felszólaltak többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselői, akik személyes tapasztalataikat mesélték el, amiket tapasztaltak a magyarországi kistérségekben.

Zárásképpen pedig a megyéspüspökök meséltek tapasztalataikról, kezdeményezéseikről. Megtudhattuk mit is jelent az „egyháztáji gazdálkodás”, valamint hogy miképp képes az egyház katalizátorként működni a kistérségekben.

Rendkívül informatív és inspiratív volt mind személyesen látni, mind a különböző elbeszéléseket hallani ilyen siker történetekről. Úgy néz ki, most már az egyházaknak nem csak a hitben kell szerepet játszania, amennyiben a kistelepülések életben maradása a tét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük