Tűzzel vassal szakmai beszámoló

ntp_72_rgb EMET logo

Szakmai beszámoló

Tűzzel vassal

NTP-RHTP-16-0088

Tehetséges roma és hátrányos helyzetű fiataloknak szerveztünk komplex tehetségfejlesztő programot, akik Balinka, Mecsér, Bodajk, Bakonycsernye és Szápár településről érkeztek. Összesen 10 alkalommal egy 30 órás műhelyfoglalkozást valósítottunk meg. Emellet sor került egy 3 napos kézműves táborra és egy 1 napos szakmai kirándulásra. A létrejött alkotásokból kiállítást rendeztünk a Bakonycsernyei Művelődési házban és a kiállítást virtuális formában is közzétettük az Interneten.

18880280_1352261061476683_5543653131977259292_o

Projektünkben egy 60 órás tanórán kívüli, komplex tehetséggondozó programot valósítottunk meg , ami a fémműves mesterségek mentén, három tehetségterületet érintett: 1) térbeli-vizuális, 2) testi-kinesztetikus, valamint az 3) inter-és intraperszonális képességek.

Felfogásunk szerint a tehetséggondozás magába foglalja a személyiségfejlesztést is, Az azonosítást követően egyéni differenciált képességfejlesztést és a folyamtos nyomon követést valósítottunk meg.

A fejlesztés során komplexen kezeltük a tehetség összetevőket. A szakmai képességek fejlesztése mellett a motiválásnak és a személyiségtényezők formálásának is jelentős szerepe volt a programunkban.

A harmadik tehetségterület fejlesztése egy önismereti és motivációs programrész keretében valósult meg, amelyeket minden alkalommal a kézműves foglalkozások előtt tartottunk meg.

A fémműves foglalkozások szakmai tematikája a következő volt:

  • ólomkatona öntés
  • rézdrót ékszer készítés -2 alkalommal
  • kályhacsempe negatív készítés
  • kályhacsempe préselés agyagból
  • kályhacsempe kiégetése
  • kerámia pecsétnyomó készítés
  • medál tervezése rajzban, viaszminták készítése
  • bronzöntés, cizellálás
  • késkészítés
  • A foglalkozások helyszínei és időpontjai
2016.11.04. Bakonycsernye
2016.11.18. Bakonycsernye
2016-12-09 Bakonycsernye
2017-01-20 Bakonycsernye
2017.02.24. Bakonycsernye
2017.03.17. Bakonycsernye
2017.04.07. Bakonycsernye
2017.05.26. Balinka
2017.06.01. Bakonycsernye

A program keretében egy foglalkozást Zsákai István roma késkészítő mester tartott meg, aki a gyakorlati bemutató mellett beszélt a fiataloknak az eddigi életútjáról.

Célunk olyan hátrányos helyzetű és roma fiatalok megtalálása volt a Móri Járás területén, akik szeretnének kovács és egyéb vasműves szakmával foglalkozni, de helyzetüknél fogva nincs módjuk igénybe venni olyan műhely szolgáltatásait, amelyek tehetségük kibontakoztatásához, a kézműves karrier elindításához, felépítéséhez szükséges.

A programba összesen 18 fő hátrányos helyzetű fiatalt vontunk be a 12- 14 éves korosztályból.

A résztvevő roma fiatalok száma 6 fő volt.

A visszajelzések alapján megállapítható, hogy a „nem-intellektuális” gyakorlati készségfejlesztés egy hiánypótló szolgáltatás a térségben. Különös vonzást gyakorolt a fiatalokra, hogy a fémműves kismesterségek területén kínáltunk tehetségfejlesztő programot.

Programunk keretében egy befogadó közeget és szakmai támogatást biztosítottunk ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok tehetsége színvonalas produkciókon keresztül mutatkozhasson meg, hozzájárulva a jelenlegi társadalmi környezetet átalakításához, amelyben a negatív előítéletek, sztereotípiák erősen befolyásolják a teljesítményt, az önértékelést és az identitásuk alakulását.

 A résztvevők elsajátítitották a cserépmedál-készítás, rézdrót hajtogatás (ékszerklszítés), kovácsolás, ötvösség és bronz- és ólomöntés és a cizellálás alapjait, a tervezéstől a kivitelezésig. Megismerkednek a formakészítés, mintázás, cizellálás, patinázás alapismereteivel.

Az alábbi tárgyiasult alkotások jöttek létre: tervrajzok, égetett agyag medál, ólomkatona, ólom medál, bronzból öntött medál, portré, ill. rézdrótból font, kalapált, kovácsolt karkötő, fülbevaló, gyűrű.

Az alkotásokat egy kiállításon mutattuk be a Balinkai Művelődési Házban 2017. június 2-án és az alkotásokból internetes galériát hozunk létre.

Kiállítás megnyitó 2017 – Tűzzel- vassal NTP-RHTP-16-0088

https://goo.gl/photos/QnJRwKXCiZ2FRNP7A

Emellett a kiállítás anyaga a Facebookra is felkerült.

https://www.facebook.com/pg/muvhazeskonyvtarbcsernye/photos/?tab=album&album_id=1352259791476810

Kézműves tábor

A Bakony és Vértes lábánál elhelyezkedő Balinka településen 3 napos kézműves tábort bonyolítottunk. A szakmai programban önportré mintázása, bronzöntés, cizellálás, ékszerkészítés szerepeltek.

Szabadidős programjaink a következők voltak:

Kirándulás a Gaja-szurdokban, tábortűz, labdajátékok, kirándulás Bodajkra, Mórra, táncház a 3FALU BANDÁVAL.

Egy napos kirándulás során a várpalotai „Diadal napja” c. rendezvényt látogattuk meg, ahol középkori várjátékon és kézműves rendezvényeken vettünk részt.

A kirándulás gazdagította és más megvilágításba helyezte a szakmai programot és számos szocializációval összefüggő feladat kivitelezésére is lehetőséget adtak, ezért ezeket önálló tanulásszervezési egységeknek tekintettük.

Programjaink használhatók voltak a tehetséges tanulók differenciált fejlesztésére, de a beilleszkedési, magatartási nehézségeik enyhítésére, kezelésére, a csapattagok kapcsolatainak javítására is alkalmasak voltak.

 Gyertyánági Endre projektmendzser

Anima Egyesület

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük