Zsámboki konferencia és biotúra

Épp csak visszaértem Zsámbokról a „Helyi biozöldségek közvetlen marketing és értékesítési módszerei” konferenciáról mikor ezeket a sorokat írom. Szó szerint még rajtam a nyakkendő és az öltönyzakó, amikre mint később kiderült nem is lett volna szükségem egy ennyire közvetlen, családias hangulatú konferencián.

Sikeres megérkezésünk után Zsámbokra, a gyors regisztrációt követően alkalmunk nyílt még a konferencia kezdete előtt a többi résztvevővel szóba elegyednünk. Mint kiderült sok mezőgazdasági termelő, illetve szakember van jelen az ország minden tájáról. Bárki, akivel szólt váltottunk, kedvesen viszonyult hozzánk. Nem sokkal ezután elkezdődött a konferencia és Matthew Hayes nyitóbeszéde után – amiben köszöntötte a megjelenteket és elmondta a konferencia további menetét –, Dezsény Zoltán kezdte meg az első előadást. A magyar mezőgazdasági termelők jelenlegi helyzetéről beszélt, elmondta saját tapasztalatait és az értékesítési csatornákat, valamint lehetőségeket vázolta fel.

Előadása után egy rövid szünet következett, ahol lehetőségünk nyílt az elhangzottakat megbeszélni, megkóstolni a biogazdaság által megtermelt pesztót valamint egy finom teát inni. Ezután Matthew vezetett minket körbe a gazdaságban, bemutatva azokat a módszereket, amellyel megtermelik a biozöldségeket, gyümölcsöket. Érdekes volt látni és hallani, hogy valóban ahhoz, hogy az ember egészséges zöldségeket termeljen egy erős elhatározás szükséges.

A körbevezetés végeztével visszatértünk az előadó helységbe és Matthew tartott előadást a résztvevőknek saját biogazdaságának történetéről, jelenlegi helyzetéről és értékesítési módszereiről. Megtudhattam többek között mi is az a „dobozrendszerű” közösségi értékesítési rendszer, melyről korábban sosem hallottam, valamint azt, hogy a közvetlen eladó-vevő kommunikáció, kapcsolattartás és marketing mennyire fontos is még egy biogazdaság számára. Lehetőségünk volt kiadványokat és könyveket vásárolni, melyben a módszer részleteiről tudhattunk meg többet, valamint a biogazdaság működéséről. Természetesen éltünk ezen lehetőségünkkel. Emellett, amennyiben szerettek volna a résztvevők a korábban kóstolt pesztóból vásárolni, azt is megtehették.

Mindezek után egy kellemes hangulatú ebédszünet következett, ahol – ahogy Matthew mondta – egy „kis kóstolót” kaptunk a gazdaság terményeinek legjavából egy rendkívül ízletes leves és cékla saláta formájában. A programok folytatásaként szakmai vita és tapasztalatcsere volt kitűzve. Itt közös, nyílt megbeszélés formájában mindenki megoszthatta saját mezőgazdasági tapasztalatait, különböző élményeit, amit mind idehaza vagy akár külföldön tapasztalt.

Összességében remek hangulatú, rendkívül informatív és inspiratív konferenciának voltunk részesei, ahol a közvetlen, kedves hangulat miatt könnyű volt új ismeretségeket kötnünk.

Napunk azonban nem ért véget itt. Úton hazafelé tettünk egy kitérőt és ellátogattunk Galgahévízre, hogy saját magunk is megtekinthessük az itt lévő ökofalut. A falu a településtől tisztes távolságra fekszik, megközelíthetősége meglehetősen körülményes volt eldugottsága valamint az út viszonyok miatt. Megérkezésünk után gyorsan kerítettünk magunknak idegenvezetőt egy ott lakó idősebb hölgy szerepében, aki körbevezetett minket és elmesélte az ügyes bajos viszonyokat, amik következtében leginkább félkész (vagy még félig sem) állapotában tekinthettük meg a falut. Minden tekintetben tanulságos körbevezetés során vegyes impulzusok értek minket e nagyszerű kezdeményezésről, mely egyedülálló lehetne az országban, mégis stagnálni, meghiúsulni látszik.

„Biotúránkat” egy biodinamikus gazdaság megtekintésével folytattuk Domonyvölgyben. Itt egy rövid körbevezetés után Budaházi Antal által, bemutatásra került a gazdasága, megkóstolhattuk terményeit, többek között a keserű uborkát, mely leginkább egy idegen világból érkezett növényhez hasonlít, ízre pedig a keserűség egy új szintjét mutatta meg nekem. Megtudhattuk mi is a különbség a sima biogazdálkodás és a biodinamikus gazdálkodás között (röviden a biodinamikus gazdálkodásra még sokkal szigorúbb kritériumok vonatkoznak, mint az általános biogazdálkodásra).

A jó hangulatú érdekes beszélgetés és bemutató után immár valóban vissza Sukoróra vettük az irányt és hazafelé az úton egymás szavába vágva próbáltuk megfogalmazni, elmondani, kiadni magunkból a rengeteg új impulzus által generált ötleteinket, élményeinket. Egy dologban teljesen egyet értettünk, hogy mindannyiunk több bioterméket kéne fagyasztanunk egészségünk és fiatalságunk megőrzése érdekében.

 Galéria megtekintése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük