Velencei-tó-Váltó projekt leírás

A Velencei-tó-Váltó egy alulról építkező közösségfejlesztő program, amely számba veszi a társadalmi tőke jelenlegi helyzetét és feltárja és megszervezi a részvételi igényeket a Velencei-tó térségében. A projekt keretében egy identitásában erős, a tó fejlesztése iránt elkötelezett és összetartó közösséget szeretnénk összekovácsolni.

Együtt a nyaralókkal

Kiemelten foglalkozunk azokkal a csoportokkal, akik ez idáig nem kerültek bevonásra a tó jövőjét meghatározó döntésekben. A nyaraló tulajdonosoknak -annak ellenére, hogy adójukkal támogatják a térséget- nincsen érdemi társadalmi részvételük, mivel nem állandó lakosok, nem szavazhatnak a helyi önkormányzati választáson, a képviselőtestületbe sem kerülnek be és a szervezetek, akik a tó fejlesztéseit irányítják sem kérdezik meg a véleményüket és többnyire kívül rekednek a helyi közösségi hálón.

Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08

A Velencei-tó térségében 25-30 ezerre tehető nyaralótulajdonosok és családtagjaik létszáma, amely egy feltáratlan és értéket jelent a térség fejlődésében a közösségi munka, a szponzoráció, önkéntesség és a szakértői kapacitások szempontjából. Célunk az, hogy a jelenleg működő civil szervezeteket „érzékenyítsük” a nyaralók irányába, hogy jobban vegyék figyelembe az igényeiket a szolgáltatásaik és a programjaik kialakításában, másrészt becsatornázzuk azokat a közösségi igényeket és részvételi aktivitásokat a nyaralók körében, amelyek előmozdíthatják a társadalmi összefogást a Velencei-tó jövője érdekében.

Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08

Tervezett tevékenységek

 1. Közösségi akciókutatás a Velencei-tó környéki civil szervezetek körében
  Célja civil szervezetek szervezetfejlesztése, bevonási kapacitásainak vizsgálata, a civil szervezetek képessé tétele és nyitása a célcsoport irányába, szolgáltatásaik, önkéntes programjaik bemutatása és a hálózati együttműködések kialakítása. Egy közösségi térképezést hajtunk végre, amelyet az „Open Street Map” alkalmazás segítségével tesszük térben is szemléletessé és hozzáférhetővé.
  Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08
 2. A nyaralók célcsoportjának feltárása
  A közösségi aktivizálás, a nyaralók bevonása és részvételük növelése érdekében egy honlapot biztosítunk a nyaralók és a helyi közösségek számára, ahol megoszthatjuk a tapasztalatokat és a bevált gyakorlatokat. Lehetőséget adunk arra, hogy kérdőívekkel, szavazásokkal tudják véleményüket kifejteni, közösségi kezdeményezéseket megfogalmazni és fórumokon megvitatni a helyi ügyeket.
 3. A honlap a társadalmi párbeszéd színtereként is szolgál. Megjelenítjük a képviselőtestületek és a helyi fejlesztő szervezetek előterjesztéseit. Lehetőség nyílik ez által a közösségi az előterjesztések véleményezésére és a nyilvános üléseken való részvételre, az irányító szervezetek pedig ez által megismerik az aktuális problémáikat, és meghallgatják ötleteiket.
  Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08
 4. Új közösségi szerveződések kialakítása
  Mivel a helyi közösségek jelenlegi kínálata nem fedi le a célcsoport igényeit, újabb szervezetalapítási igények fogalmazódhatnak meg. Ezen új kezdeményezések egyikeként szeretnénk visszanyúlni a 19. századi hagyományokhoz az un. Fürdőegyletek újjáalakításával. Ezek a szerveződések lehetővé teszik, hogy a nyaralók jobban azonosuljanak a térséggel, szimbolikusan örökbe fogadjanak egyes partszakaszokat, tevőlegesen is részt vegyenek környezetük alakításában.
 5. Közösségi tervezés a nyaralók bevonásával
  A nyaralókkal történt kapcsolatfelvétel után szakértőkből álló közösségi tervezési munkacsoportot állítunk össze, amely egy tematikus munkavégzéssel ajánlásokat fogalmaz meg a kistérség középtávú fejlesztési tervéhez.

 

Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08

 

 

A szervezők bemutatása

Küldetésünk szerint civil társadalomfejlesztési, egyéb szakértői és innováció-közvetítő tevékenységét, elsősorban a projektmunka, képzés, a civil hálózatépítés és információszervezés területén fejtettünk ki az.  Tevékenységünk érinti az ifjúság, kultúra, oktatás, helyi és regionális civil társadalomfejlesztés, nemzetközi kapcsolatok, a település- és vidékfejlesztés területét. Az elmúlt években több projektet hajtottunk végre az ifjúsági demokráciafejlesztés, a stratégiai tervezés és a kistelepülések megújuló energián alapuló közműmodelljének kidolgozásában. Működésünk során sokrétű kapcsolatrendszert alakítottunk ki, továbbá egy jótékonysági gyerektáborunkhoz támogatókat is szereztük. Jelenleg legfontosabb projektünk a Nagymadár Projekt, melynek keretében egy vidékfejlesztési irodát hoztunk létre és melyet kettős cél vezérel: a fenntarthatóságon túl, a társadalmi hatás kifejtése. Mindezt szervezetten, felelős módon és magas színvonalon nyújtott szolgáltatásokkal kívánjuk elérni.

Microsoft PowerPoint - Sain M közösségi tervezés_KÖFEkonf08

Névjegy Levente Huszár

Webmester, kedvenc zenei producer: deadmau5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük